Zweethut ceremonie

Deep into the earth I know.... 





Sjamanistisch centrum Mooi Gevoel

De ceremonie van de zweethut is een hele oude traditie en deze was te vinden over de gehele wereld. In alle traditionele vormen zijn onderdelen van reinging, gebed, dank en genezing terug te vinden. En genezing gaat voor ons hier over het bekrachtigen van jezelf, in dat wat jij in de kern al bent, en loslaten wat niet meer bij je past. Maar ook om de samenhang van het leven te ervaren, het collectieve. 


De zweethut is een hut van wilgentakken welke bedekt wordt met dekens en staat symbool voor de baarmoeder van Grootmoeder Aarde, als ook het symbool voor het universum en Wakan-Tanka ofwel de Grote Geest/het Grote Mysterie.



























Laat je dragen door de Aarde 


De zweethut is een plek waar je (weer) contact maakt met je diepste verlangen en het onzichtbare mag ontmoeten. De essentie van het leven. Waar je thuis mag komen in je lichaam en je heldere weten. Juist omdat in het donker en de warmte niets anders meer aanwezig is dan jezelf, daar waar wij de kwetsbaarheid, liefde en daadkracht mogen ontmoeten. Het is een kado om een gesprek met je ziel aan te gaan in deze ceremonie en je weer te herinneren wie je ten diepste bent en mee verbonden bent. 


Deze ceremonie is heel krachtig als even prachtig.



























Hoe ziet de dag er praktisch uit

De ceremonie begint om 10:00 uur en zal rond 20:00 afgelopen zijn.


We zijn de gehele dag zo veel mogelijk buiten in de natuur ( bij heel slecht weer kunnen we af en toe in de yurt verblijven ). We nemen de tijd en ruimte om aan te komen, te delen hoe het nu met je is en wat je hier brengt om een mooie veilige bedding te laten onstaan. Daarna gaan we de hut bedekken met dekens en de vuurplaats klaarmaken. In de stenen ceremonie leggen wij de stenen met onze intenties op het altaar, waarna de firekeeper het vuur in het hout zal brengen. Hierna zullen we een klein hapje eten als lunch. 


Als de firekeeper ons het seintje geeft dat de stenen warm zijn dan gaan wij de zweethut in. 


In de zweethut, welke vier ronden duurt, volgen wij de windrichtingen en het levenswiel. We heten elkaar en onszelf welkom en zakken dieper in ons zelf en in de baarmoeder van moeder Aarde, dieper in jouw binnenwereld. Via het contact met jezelf, Moeder Aarde, de voorouders, het onbekende en het grote geheel waar wij toe behoren, gaan wij met aandacht naar jouw intentie, dat waarvoor jij plaats hebt genomen in de zweethut. We maken contact met de boodschappen van ons innerlijk weten en het grotere bewustzijn.


Iedere zweethut ceremonie is uniek, want steeds weer volgen wij wat de ceremonie ons duidelijk wil maken. Na de ceremonie ruimen we op wat opgeruimd kan worden. Daarna eten we nog een gezamelijke maaltijd aan het vuur waarna ieder weer zijn weg gaat.


* De lunch en het avondeten doen wij volgens het potluck principe. Iedereen neemt wat eten mee voor de lunch en avondeten, waarbij wij in ieder geval zorgen voor een heerlijke soep.

De ceremonie

Heel bewust biedt ik deze ceremonie aan voor kleine groepen van maximaal 8 á 10 deelnemers. Mijn kracht ligt namelijk hier. Om jou, in een kleine setting, binnen deze ceremonie en zweethut-sessie, mee te nemen tot achter jouw intentie, daar waar jouw weten vertelt wat je mag gaan leven en mag loslaten. Hiervoor nodigen wij Moeder Aarde, Great Spirit, de Voorouders, Krachtdieren, het water en het vuur uit om de wijsheid tot ons te laten komen. Er zijn genoeg zweethutten in Nederland welke grotere groepen verwelkomen, maar wij volgen graag ons hart en dat waar wij goed in zijn. En dat is via deze kleine intieme vorm.


Als je de zweethut ceremonie bij mij wil meemaken dan kan dit op twee manieren. Er worden regelmatig zweethutten aangeboden op basis van open inschrijving. Deze staan in de agenda aangekondigd. Het is echter ook mogelijk om zelf een groep samen te stellen en in overleg een dag vast te leggen.


Naast Rob en jullie als deelnemers, is er deze dag ook een vuurhoeder aanwezig. Rob is deze dag de ceremonieleider en watergieter in de zweethut.


Uiteraard volgt er als wij een afspraak hebben meer informatie over de zweethut ceremonie, hoe jezelf voor kan bereiden, wat je mee moet nemen etc. Je hoeft absoluut geen ervaring te hebben met de zweethut. De interne beweging om naar de zweethut toe te willen gaan is belangrijker. Nazorg is er altijd, dus als er na de zweethut vragen bij je blijven hangen dan mag je altijd contact met mij opnemen.


En mocht je vooraf vragen hebben of meer verduidelijking willen, neem ook dan vooral ook contact met Rob op !



Ervaringen
Barry Diphoorn

Dank voor de liefdevolle bedding. De rust, verbinding, liefde, alles zó voelbaar aanwezig. Dankbaar voor de bedding van onze kostbare Pachamama die ons thuis is in al haar ruimhartigheid en ons licht laat schijnen. Samen met onze voorouders beschermen en gidsen ze ons. Dank voor jullie werk als hoeders en gevers van deze traditie. Dat het nooit verloren mag gaan. 🙏🪶💫

Bekijk meer
10 maanden geleden
Gerben van Hes

Zaterdag 3 februari heb ik een hele fijne zweethutceremonie bij Rob en Linda mee mogen maken.
In een veilige sfeer werd ik meegenomen naar de stilte en de rituelen wat me dichter bij mijn eigen kern bracht. Hierdoor heb ik bijzondere momenten ervaren en dat gaf me ruimte rondom thema’s die in mijn leven spelen, het heeft me kracht gegeven.
Al zou deze dag geen “diepere” ervaringen brengen, het is ook gewoon weldadig onder deskundige en liefdevolle begeleiding een dag geheel voor jezelf te hebben, kwalitatieve “me-time” kan zoveel met je doen! Ik ben dankbaar dat ik deze dag mee heb mogen maken.

Gerben van Hes
Leeuwarden

Bekijk meer
9 maanden geleden

Contra indicaties

De zweethut is niet geschikt voor mensen met psychische problemen ( langdurige depressie etc ), bloeddruk en/of hartklachten, diabetes of een infectie ziekte. Zwangere vrouwen kunnen als ze zich goed voelen tussen de 12 weken en 30 weken de zweethut in. Mocht je twijfelen over je gezondheid neem vooral contact op zodat wij kunnen overleggen. Het is je eigen verantwoordelijkheid om hierin eerlijk te zijn. Een zweethut ceremonie doe je altijd op eigen verantwoordelijkheid.



























Tarief zweethut ceremonie

Waar : Nijensleek ( drenthe )

Tijd : 10:00 tot maximaal 20:00

Investering : € 90,00 p.p.

Aantal personen:  maximaal 10



Hoewel ik geen verschillende tarieven hanteer kan ik mij voorstellen dat de zweethut ceremonie je wel roept, maar dat het financieel wat lastiger kan zijn. Ik sta er altijd voor open om hierover in contact te gaan. Wellicht komt de donatiepot ook goed van pas.



Tarief besloten zweethut ceremonie

Waar : Nijensleek ( drenthe )

Tijd : 10:00 tot maximaal 20:00

Investering : € 900,00 *

Aantal personen : maximaal 12



Je kunt je eigen groep samenstellen van personen waarmee jij graag deze ceremonie wil houden. Het aantal personen is aan jullie. De dag waarop de zweethut ceremonie plaatsvindt bepalen we in overleg. Er wordt overlegt met één contactpersoon welke het contact met de andere personen houdt.


* heb je een kleinere groep ? Neem vooral contact op over de mogelijkheden.


Vragen & antwoorden

Hoe warm is het in de zweethut ?

Het is warm in de zweethut maar hoe warm is lastig te beantwoorden. De temperatuur wordt geleidelijk steeds hoger en is iedere ceremonie ook weer anders. Tussen de ronde's door gaat de deur open en komt er weer frisse lucht naar binnen. Wel is het zo dat hoe meer je in de weerstand komt tegen de warmte, hoe warmer het zal voelen. Je wordt steeds begeleid en zijn er tips om de zweethut goed te kunnen dragen. En is het echt te warm voor je ? Dan kun je er altijd uit.


Hoe lang duurt een ronde ?

Omdat er geen tijd is in de zweethut is hier ook geen besef van. Gemiddeld duurt een ronde tussen de 40 en 60 minuten. Je zult echter merken dat tijd al heel snel wegvalt.


Gaan we na iedere ronde de zweethut uit ?

Na iedere ronde gaat de deur open en komt er drinkwater binnen. Wij blijven in de zweethut maar is dit ook de gelegenheid om bijvoorbeeld even te plassen. Heel soms vraagt de energie er om dat wij allemaal even naar buiten gaan. Dit zal de watergieter aangeven. 


Wat voor kleding heb ik aan in de zweethut ?

In principe gaan wij naakt de zweethut in of hoe wij het ook wel zeggen, zoals wij geboren zijn. Ook sieraden gaan niet de zweethut in omdat deze heet worden dus alles wat af kan blijft achter in je tas of op het altaar. Het is fijn om na het uitkleden een omslagdoek of handdoek om te slaan of als het echt koud is nog even een badjas aan te trekken. Na de laatste ceremonie aan het vuur kun je bij het betreden van de zweethut je badjas afgeven. In de zweethut kun je de omslagdoek of handdoek omhouden of er lekker op gaan zitten. Je zult snel merken dat in het gelijk zijn met elkaar alles oke is. En vindt je naakt toch een stap te ver ? Wij zeggen altijd dat het geen belemmering mag zijn om de zweethut niet in te gaan dus dan is het ook prima om iets aan te houden als dit prettiger voelt. Dus een zwembroek of bikini kan dan een oplossing zijn.


Wanneer kan ik niet in de zweethut plaatsnemen ?

Iedereen is welkom in onze hut. Vrouwen in hun maanstonde krijgen een speciale plek, zodat de reiniging bekrachtigd wordt. Heb je twijfels over je fysieke of geestelijke gesteldheid, dan is het van belang om dit vooraf te delen met ons. Een zweethut doe je altijd op je eigen verantwoordelijkheid. De hut is niet geschikt voor mensen met metale problemen, bloeddruk en/of hartklachten, diabetes of een infectie ziekte. Zwangere vrouwen kunnen als ze zich goed voelen tussen de 12 weken en 30 weken de zweethut in. Mocht je twijfelen over je gezondheid neem vooral contact op zodat wij kunnen overleggen. Ook is het je eigen verantwoordelijkheid om hierin eerlijk te zijn.


Waarom offeren wij tabak tijdens de steenceremonie aan de stenen ?

Tabak is volgens het sjamanisme ons gegeven om te kunnen communiceren met de spirits en het medicijn te starten. De vredespijp bv was ook bedoeld in de vorm van communicatie met de spirits en zo tot wijsheid en antwoorden te komen onderling. We offeren dus aan de stenen waar onze intentie aan mee gegeven wordt zodat het gehoord wordt en het medicijn kan starten.


Waarom is het belangrijk dat ik iets persoonlijks meeneem voor op het altaar ?

Het altaar is de heilige plek gemaakt van de grond welke vrij kwam van het graven van de kuil in het midden van de zweethut om de hete stenen in te leggen. Dit altaar is een plek van schoonheid als eerbetoon aan de ceremonie. En om ook jouw energie daar in te brengen is het fijn dat je iets op het altaar legt waar jouw energie aan verbonden is.